L'oferta d'hotels que treballen amb l'IMSERSO a la Costa Daurada cau a la meitat

Pas endavant perquè l'IMSERSO recuperi les xifres d'activitat prepandèmiques a la Costa Daurada. El govern espanyol s'ha avingut a fer un contracte nou del programa, fet que suposarà, a priori, una pujada dels preus per tal d'actualitzar-los a la inflació provocada per la pandèmia i la guerra d'Ucraïna.

Ara mateix, les persones jubilades que participen de l'IMSERSO paguen 23,5 euros per dia amb pensió completa en hotels de quatre estrelles. L'esperança del sector turístic és que el preu s'enfili fins als 33 o 34 euros per tal de cobrir costos.

La negociació del sector amb l'executiu de Pedro Sánchez no ha estat fàcil, però s'espera que doni fruits aviat amb la licitació del nou contracte, que entraria en vigor de cara a la tardor.

IMSERSO 2023

LA SITUACIÓ ACTUAL

El contracte actual es va signar el 2019 i l'operador turístic adjudicatari va guanyar el concurs gràcies a una rebaixa de més de 20 milions d'euros respecte al preu de sortida. Això va provocar que les condicions pels hotelers ja fossin adverses d'entrada, però l'escalada de preus per la pandèmia i la guerra van agreujar la situació.

Aquesta tessitura ha reduït un 40% el nombre d'hotels que ofereixen paquets de l'IMSERSO a la Costa Daurada i, ara mateix, n'hi ha menys de cinc que treballin tot l'any amb aquest programa. El sector espera que la competència entre les empreses candidates no impliqui aquest cop unes condicions inassumibles.

És per això que demanen que l'Estat inclogui un estudi de costos en la licitació i que les possibles prorrogues no congelin els preus, com en el contracte encara vigent. El sector turístic recorda que el programa de l'IMSERSO té un retorn positiu per a l'Estat, ja que recupera 1,66 euros per cada euro invertit.