El CAT demana recursos europeus per digitalitzar-se

El Consorci d'Aigües de Tarragona ha presentat un projecte de digitalització valorat en 22 milions d'euros que optarà als Next Generation. S'hi engloben una trentena d'actuacions, algunes que ja estan en marxa, com la introducció de fibra òptica a la canonada principal per evitar que es trenqui. A més de la seguretat, el projecte també inclou àmbits com la intel·ligència artificial o l'eficiència energètica. 

El CAT pretén aconseguir recursos externs per finançar-ho. L'assemblea general extraordinària que s'ha celebrat aquest dimarts a Tarragona ha avalat sol·licitar la subvenció als PERTE, els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica creats en el marc dels Next Generation. El consorci podria finançar amb recursos europeus, aproximadament, el 50% d'aquest projecte, ja que la concessió dels PERTE preveuen un topall màxim de 10 milions d'euros i un mínim de 3 milions.

MAJOR EFICIÈNCIA I SEGURETAT

consorci aigues tarragona

En grans trets, les inversions han de permetre optimitzar els recursos, aconseguir unes infraestructures més segures i millorar la gestió de les dades.  També incorpora l'ús de la intel·ligència artificial per optimitzar les instal·lacions i, per exemple, minimitzar pèrdues. 

La iniciativa més costosa és la creació de bessons digitals de la canonada principal, de la planta potabilitzadora i de la xarxa de distribució, és a dir, generar representacions virtuals d'aquestes instal·lacions en temps real. Aquest bloc suposa 13,5 milions d'euros.

D'altra banda, una de les actuacions destacades és la introducció de fibra òptica a la canonada principal per anticipar-se a possibles trencaments. En aquest cas, ja s'han monitoritzat uns 40 quilòmetres i es preveu enllestir el desplegament al juny. Finalment, un altre eix és el d'eficiència energètica. L'objectiu és disminuir un 15% la factura elèctrica amb la instal·lació de dos parcs solars i la millora dels sistemes de bombament.