La DO Tarragona recupera la varietat tarragoní

La Denominació d'Origen Tarragona està treballant en la recuperació d'una varietat autòctona de vinya que s'havia perdut, el 'tarragoní'. Es tracta d'una tipologia de raïm que s'ha identificat a través de documents històrics i que ara s'ha pogut plantar de nou gràcies a unes restes en forma de fusta.

La iniciativa forma part d'un projecte impulsat per la mateixa DO en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili i l'Institut Català de la Vinya i el Vi. Ja fa dues temporades que es van plantar les primeres mostres experimentals i es preveu recollir els primers fruits d'aquí a vuit anys.

La recuperació de la varietat 'tarragoní' és una de les novetats del consell regulador en un any en què les vendes dels seus productes han crescut un 10% respecte al 2021. Aquesta campanya també ha estat bona per a l'enoturisme, que ha portat una bona xifra de visitants cap als diferents cellers que formen part de la marca Tarragona.

Ara, amb la mirada posada ja en l'any vinent, des de la Denominació d'Origen es vol impulsar un projecte d'investigació i recuperació dels vins de licor, amb especial atenció als vins rancis.

Una idea que es desenvoluparà durant l'any vinent i que es podria acabar materialitzant en un nou espai museogràfic dedicat a aquest producte.