L'ICAC delimita un nou tram de l'aqüeducte romà del Francolí

L'aqüeducte romà del Francolí, de 23 quilòmetres de llargada, és ara una mica més conegut. Una nova excavació de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, entre Perafort i Els Pallaresos, ha permès determinar un tram de cinc quilòmetres en el qual destaquen un pont i una pedrera, que daten del segle I dC. Descobriments com aquests ajuden a entendre la xarxa d'abastiment d'aigua de la zona; la percepció ha canviat molt els darrers anys.

Els investigadors coneixien l'existència del pont del Tupino, que ja estava documentat, però se'n sabia poca cosa; ara s'ha delimitat part de la base i s'ha determinat que comptava amb mitja dotzena d'arcades. Era, d'alguna manera, un petit pont del Diable. 

La part més curiosa d'aquestes excavacions ha estat conèixer d'on provenia, hipotèticament, el material per aixecar el pont: una pedrera a només 350 metres, fins ara totalment desconeguda pels arqueòlegs. 

Un veí de Perafort va ser qui va avisar els investigadors de l'existència d'aquest indret, fins fa poc amagat per complet sota vegetació. Una adequació de l'espai queda, ara per ara, lluny. L'ICAC espera poder finalitzar l'estudi de l'aqüeducte del Francolí d'aquí a un parell d'anys.