La inflació perd força

Es manté la tendència a la baixa de la inflació. L'encariment generalitzat dels preus es modera després de tres mesos consecutius amb un descens de l'índex de variació anual de l'IPC, segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística. A l'octubre, a Tarragona, s'ha situat en el 7,1%, més de dos punts per sota del setembre.

Tot i això, els preus continuen pujant, especialment, en el cas dels aliments o els transports. La tendència és semblant a Catalunya i al conjunt de l'Estat on l'IPC interanual de l'octubre se situa pròxim també al 7%.

Gràfic IPC

Vam arribar a l'equador del 2022 a màxims històrics de l'IPC i, de moment, es confirma que el juliol va ser el cim de l'escalada de preus. Des de llavors, la inflació s'ha anat moderant progressivament. Això no vol dir que els preus no pugin, però els increments són una mica inferiors.

ELS ALIMENTS I ELS UTENSILIS DE LA LLAR, MÉS CARSPantalla IPC frame

Per exemple, comprar aliments a un supermercat de la demarcació de Tarragona és ara un 16,2% més car que fa un any. Això es deu, sobretot, a l'encariment dels llegums i hortalisses, la llet, els formatges, ous i la carn. Renovar els utensilis de la llar, com per exemple la vaixella, ens costa un 20% més i l'allotjament un 24% més.

El transport, en general, també s'ha encarit prop d'un 10% en 12 mesos. De fet, les darreres dades de l'Índex de Preus de Consum per grans grups ens mostren encariments generalitzats. Una de les poques excepcions és la roba que, en comparació a l'octubre del 2021, actualment és un 6,6% més econòmica.

En canvi, si afinem la mirada i ho comparem amb el darrer mes, l'evolució ha estat una altra, ja que l'entrada de les noves col·leccions de tardor-hivern ha pujat els preus un 7% respecte al setembre. Mentrestant, el final de la temporada turística comporta un abaratiment dels allotjaments aquest mes.

També baixa, per segon més consecutiu, el cost de l'electricitat, el gas i els combustibles, encara que ho continuem pagant més car que ara fa un any i veurem quin comportament experimenta durant l'hivern quan pujarà la demanda. 

BAIXANT DES DEL JULIOL

Revisant les dades genèriques de l'IPC comprovem com Espanya encarrila quatre mesos de descens, a diferència del conjunt de la Unió Monetària on es manté estable la tendència inflacionista. Així s'observa amb l'evolució a les comarques de Tarragona.

Després de la forta pujada de la primavera i l'estiu, l'octubre marca l'índex de variació anual més baix des del gener.