Troben a Vimbodí i Poblet les restes humanes més antigues del territori

Els treballs realitzats el mes de maig al jaciment prehistòric de Vimbodí i Poblet han donat resultats sorprenents. L'Institut Català de Paleoecologia Humana ha anunciat la troballa del fòssil humà més antic del Sud de Catalunya.

Es tracta de la mandíbula d'un infant de 4 o 5 anys que va viure ara fa 15.000 anys. Una troballa excepcional, tenint en compte que a l'Estat no és fàcil recuperar i documentar restes humanes del Paleolític Superior.

Les restes òssies corresponen a un Homo sapiens. La mandíbula està pràcticament sencera i conserva part de la dentadura. El fòssil es va trobar en una estructura de pedres de planta semicircular que podria haver estat construïda per humans.

Ara es vol determinar la relació entre aquesta estructura i les restes òssies, que podria indicar que en aquest punt s'hi podrien trobar més fòssils humans, si es confirma que es tracta d'un enterrament intencionat. D'altra banda, l'IPHES realitzarà ara un conjunt d'analítiques i estudis genètics que permetran aprofundir en el coneixement de l'espècie i època.

Al jaciment del Molí del Salt s'hi treballa ininterrompudament des de 1999. Des de llavors s'hi ha localitzat més de 50.000 restes arqueològiques com restes d'animals, utensilis de pedra o petxines marines perforades. Tot plegat indica que no seran les darreres restes humanes que sortiran a la llum en aquest jaciment de la Conca de Barberà.