La fibra òptica de la canonada principal del CAT s'enllestirà l'estiu vinent

El Consorci d'Aigües de Tarragona ja ha desplegat el primer tram de fibra òptica per conèixer, en temps real, l'estat de la canonada principal. S'ha cobert la distància entre l'estació de tractament de l'Ampolla i l'Ametlla de Mar.

Són 15 quilòmetres dels 85 fins al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau, que és fins on s'estendrà la fibra. Llavors es disposarà d'una eina per fer el seguiment de la degradació dels tubs i poder-se anticipar a un trencament, com va passar el gener del 2020 i el desembre del 21. Es tracta d'un projecte tecnològic pioner a Europa, per les seves dimensions, i que es preveu que estigui enllestit a finals de juny de l'any vinent.

El Consorci d'Aigües de Tarragona ja controla, en temps real, l'estat de la canonada principal. De moment, la informació només es disposa dels 15 primers quilòmetres coberts amb fibra òptica, però s'ha de desplegar al llarg dels 85 quilòmetres entre l'Ampolla i Tarragona.  Es preveu que es completi de cara a l'estiu de l'any vinent. Llavors, el sistema d'auscultació permetrà anticipar possibles trencaments de la canonada.

Mapa Canonada consorci aigues

PROJECTE PIONER A EUROPA

L'estat de la canonada es coneix gràcies als espirals d'acer que conformen els tubs. A mesura que es malmeten les espires, la fibra òptica detecta la desviació i alerta que el tub es pot trencar. A més d'aquest sistema, el CAT efectuarà una nova radiografia de la xarxa el juny del 2023 per tenir clar el punt de partida i, a partir de llavors, el seguiment es farà amb la nova tecnologia.

Tot plegat canviarà la forma d'actuar en cas d'incidència perquè es tindrà un coneixement molt afinat dels punts críticsEl projecte d'auscultació amb la fibra òptica és pioner a Europa perquè només es té constància d'una experiència semblant a Escòcia, però en aquell cas l'abast és més reduït.

El consorci hi destina 7 milions d'euros, encara que presentarà la iniciativa als Next Generation amb l'objectiu de finançar-ne una part.