La pagesia demana solucions pels danys de la fauna

Les plagues d'animals, com els porcs senglars o els conills, s'han convertit en un autèntic maldecap per als pagesos que veuen, any a any, com el problema va a més i sumen desperfectes als cultius i pèrdues en la producció. 

El senglar, a més de destrossar les plantacions, es menja les avellanes i el conill devora els troncs més tendres dels arbres, especialment dels més joves. A la vinya, en punts de l'Alt Camp, també s'hi suma l'afectació dels cabirols. Els pagesos, com poden, intenten protegir els arbres més petits, col·locant plàstics a la soca, o bé protegint amb tancaments elèctrics algunes finques. Una altra mesura, per exemple, és deixar herba al mig de les fileres d'arbres per facilitar una alternativa d'aliment per a la fauna.

ELS SEGLARS ES DUPLIQUEN EN 20 ANYS

Malgrat les solucions dels pagesos, la realitat és que les poblacions d'aquests animals salvatges s'han multiplicat. Per exemple, des de la Generalitat s'estima que hi ha uns 200.000 senglars a Catalunya i això representa el doble dels que hi havia ara fa 20 anys. I en cas dels conills, més del mateix. L'augment de les plagues coincideix amb la davallada del nombre de caçadors i dels depredadors. 

La pagesia considera que caldria facilitar els permisos de caça i allargar les temporades, per tal de poder controlar les plagues. També demanen més suport a les administracions per pal·liar els danys.