La recuperació econòmica s'alenteix

La inflació preocupa a l'economia perquè impacta en els costos de les empreses i està disminuint el consum de les llars. Això empitjora les perspectives de creixement que retarden la recuperació dels efectes de la pandèmia fins a finals d'enguany.

Són algunes de les conclusions de l'informe de Conjuntura Econòmica del primer trimestre del 2022 que s'ha presentat aquest dimecres a la Cambra de Comerç de Reus.

La fotografia econòmica del primer trimestre del 2022 plasma una imatge amb llums i ombres i amb un pronòstic difícil.  El que ja sabem és que les perspectives de creixement de l'economia mundial, i també de l'espanyola, s'han reduït. El PIB espanyol es fixa en un 4,3% retallant la previsió anterior del 7% per als 2022.

Recuperació més lenta

El consum es ressent per l'escalada de preus i també es frenen les inversions internes, encara que les estrangeres, com l'arribada de noves empreses, pot equilibrar la balança. En qualsevol cas, no hi ha tant dinamisme com s'intuïa, però no es tem per una situació d'estancament. 

Certament, l'economia continua recuperant-se dels efectes de la pandèmia, encara que ho fa amb obstacles sobrevinguts, com la guerra a Ucraïna o els nous confinaments a la Xina. Pel que fa als preus, no es contempla que els increments del 8% perdurin en el temps, malgrat que es continuï amb índexs elevats. 

L'altra cara de la moneda, en clau positiva, és la reducció del nombre d'aturats i els efectes positius, fins ara, de la modificació de la reforma laboral amb un increment dels contractes indefinits del 167% a casa nostra, encara que els temporals continuen representant prop del 80% dels contractes. 

L'interrogant és com resoldrà la temporalitat el sector de l'hostaleria més a llarg termini. Tot i això, aquest àmbit encapçala l'índex de confiança empresarial a Catalunya. L'estiu es preveu molt bo i això causarà un impacte positiu en l'economia de la zona.

Preus disparats i collita regular

cereals

En la presentació de l'informe del nou econòmic també s'ha pogut escoltar la incertesa que viu la cooperativa Cooperal, de Santa Coloma de Queralt, referent del cultiu de cereals al territori.

Se'ls han multiplicat els costos i la collita del blat o l'ordi al Camp de Tarragona no serà gaire bona a causa de les pluges tardanes i les fortes calors d'aquesta primavera. Si això se suma al bloqueig de les exportacions d'Ucraïna i Rússia, és del tot probable que el preu dels cereals continuï pujant i, de retruc, ho faran altres productes que en depenen, com la carn.