La qualitat de l'aire no supera els límits, a excepció de puntes a l'entorn de la indústria

La qualitat de l'aire del Camp de Tarragona se situa, un any més, dins dels límits recomanats, segons el nou informe de l'Observatori que impulsa Repsol. La presència de compostos orgànics volàtils no supera els valors de referència, si es fa la mitjana de tot l'any. Tot i això, sí que es detecten concentracions més elevades a les poblacions de l'entorn de la indústria.  

Al Morell es va superar durant tres mesos del 2021 la concentració màxima recomanada de butadiè. És un dels compostos volàtils que s'estudien per avaluar la qualitat de l'aire. S'analitzen 14 dies de cada mes i la mitjana d'immissions de l'abril, el setembre i el novembre es va situar per sobre del valor de referència. 

Puntes d'immissió alta de butadiè

Durant l'any, el límit recomanat també s'ha superat en alguna ocasió a Constantí, al Serrallo, a Torreforta i a Camp Clar. També a la Pobla de Mafumet on al novembre es registrar el valor més alt de Butadiè, que va ser un 85% més alt que el desitjat. Va ser de 3,71 micrograms per metre cúbic quan la referència és de 2, segons la recomanació del Canadà. 

En termes generals, al nostre territori la contaminació és menor si es compara amb Barcelona. Lleida i Girona també se situen per sobre dels valors de la ciutat de Tarragona. En canvi, Prades que és el quart punt de referència presenta unes dades significativament millors que l'entorn urbà. 

Per primera vegada, l'Observatori disposa d'un cicle complet de 3 anys de dades i conclou, novament, que la mitjana anual dels compostos volàtils, en cap cas, supera els límits legislats o recomanats.

S'instal·len els primers equips per detectar puntes de contaminació 

Els resultats de l'estudi de la qualitat de l'aire s'obtenen de 22 punts de mostreig passiu d'11 municipis del Camp de Tarragona i de 4 poblacions de referència fora d'aquesta àrea. Aviat es disposaran també de les primeres dades de puntes episòdiques gràcies a la instal·lació de dos nous aparells a Constantí i El Morell per controlar contínuament la presència de Butadiè, amb mostres cada 30 minuts. 

Repsol és qui impulsa l'Observatori que, alhora, compta amb el suport de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona, l'Institut Cerdà i la col·laboració de la URV.