L'escalada de preus de l'energia frena l'optimisme del 2021

Hi havia optimisme econòmic per aquest 2022, però ara la previsió és una altra. L'entorn empresarial es mostra preocupat per la inflació, sobretot per l'escalada de preus de l'energia.

La guerra a Ucraïna i els seus efectes econòmics deixen en paper mullat les previsions de creixement que es van fer setmanes enrere. Les perspectives per al 2022 ara no es plantegen en negatiu, però sí que es redimensionen amb objectius més modestos.

S'ha passat de l'optimisme a la preocupació per la incertesa. Ara bé, les projeccions de la URV no vaticinen un sotrac de la inflació tan fort com els efectes de la pandèmia. Això no treu, però que la previsió de creixement perdi forçaLes empreses, fins a un cert punt, podran repercutir la inflació als seus preus, però el problema pot venir per un descens del consum.

Forta recuperació durant el 2021

La inflació l'any passat, per cert, va ser més important a Tarragona respecte a la resta de Catalunya. En concret, l'IPC interanual va pujar un 7%En qualsevol cas, s'arriba en aquest nou escenari després d'una forta recuperació de l'economia el 2021.

L'atur s'ha reduït un 5% en un any i el nombre absolut de persones aturades va ser més baix que a finals del 2019. Alhora, els ERTO s'han pogut reduir un 92% al Camp de Tarragona. Tot i això, els nivells d'activitat productiva freguen els valors prepandèmics.

L'oferta empresarial s'ha reduït lleugerament. Tot plegat es desprèn del nou l'informe de conjuntura econòmica de la URV i les cambres de comerç que estima que la crisi de la pandèmia se superarà a finals d'enguany.