Les obres del tramvia, el primer semestre del 2023

Durant el primer semestre del 2023 el traçat de l'antiga via de la costa entre Cambrils, Salou i Vila-seca ha de començar a transformar-se en el traçat del nou tramvia del Camp de Tarragona.

Així s'ha informat aquest dilluns des de la Generalitat als principals alcaldes del territori en el marc de la taula per les infraestructures ferroviàries creada l'any 2018. En aquesta s'ha traslladat la resolució de les al·legacions presentades a l'estudi informatiu. Destaca que, a més d'aprofitar l'antic traçat entre Cambrils i Salou, es construirà una nova via d'ample internacional entre la capital de la Costa Daurada i l'estació de Vila-seca, que serà el primer nucli intermodal del projecte. Tot sense utilitzar en cap moment la infraestructura de ferrocarril convencional. El nou traçat contempla una via amb catenària en els trams interurbans i sense aquesta dins de les poblacions.

Durant el 2022 es preveu redactar el projecte constructiu i licitar la compra dels nous combois i de la instal·lació dels tallers de manteniment dels mateixos, que se situaran a Vila-seca. Des del govern català destaquen el pas endavant que suposarà aquest calendari, a l'espera de concretar la ubicació de la dotzena d'estacions previstes.

SATISFACCIÓ ENTRE ELS MUNICIPIS

Des dels municipis inclosos en aquesta primera fase del projecte s'ha valorat molt positivament l'acceptació de les al·legacions presentades. Creuen que la construcció d'una nova via, separada del tren convencional, donarà al territori la millora de mobilitat necessària, sobretot dins dels municipis.

LA SEGONA FASE, EN ESTUDI

Un cop encarada la primera fase, el 2022 també ha de servir per a enllestir l'estudi informatiu de la següent, que ha de fer arribar el tramvia a Tarragona i Reus, on s'espera que les obres puguin ser una realitat a finals del 2024. Des de Tarragona es feliciten que s'hagin acceptat al·legacions com el pas de la nova infraestructura per l'antiga N-340 i els barris de Ponent.

La primera fase contempla un pressupost inicial al voltant dels 150 milions d'euros, i preveu una mobilitat que superi els 4 milions de passatgers, que poden arribar als 10 un cop entrin en servei les següents.