Les inversions a la química tarragonina, en perill

El president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona alerta que es poden perdre inversions importants si no s'aconsegueix ser més competitius. El preu de l'energia s'ha multiplicat per 10 i ara per ara aquest és un dels principals maldecaps de la indústria química, que frena el seu creixement. Però no és l'únic. Hi ha infraestructures obsoletes i altres encallades. Amb aquest escenari, segons l'AEQT, és molt difícil ser competitius amb altres territoris i atreure noves inversions. En va parlar el president de l'associació, Rubén Folgado, en una entrevista al Saló de Plens de Tac12. 

El sistema de xarxes tancades podria solucionar part del problema. És a dir, un sistema en què les indústries d'un polígon estan interconnectades i així poden optimitzar el consum elèctric. S'estima que amb això es podrien reduir un 30% els costos. Ja s'aplica des de fa temps en països competidors com Alemanya o Holanda. En el cas espanyol, la llei va tard i el redactat final no convenç la indústria tarragonina.

El futur passa per les energies renovables i segons l'AEQT, el territori té tots els condicionants per ser líder en aquest camp. L'AEQT forma part del projecte liderat per la Universitat Rovira i Virgili perquè el territori sigui la Vall de l'Hidrogen Verd del sud d'Europa.