Es dispara el preu del cafè

Fer un cafè ara surt més car ara que fa cinc mesos. El principal productor d’aquesta matèria, el Brasil, està passant per una mala temporada; les fortes saqueres del territori i una important gelada han fet caure la producció de cafè en més de 10 milions de sacs. Això, sumat al fet que el consum s’ha mantingut arreu del món provoca que el producte s’encareixi. I sembla que no acabarà aquí perquè les pròximes dues temporades la collita de cafè també serà dolenta.

Això ja ha provocat que alguns bars hagin augmentat el preu del cafè entre 5 i 10 cèntims la tassa: feia 12 anys que no es donava aquesta situació i des del Gremi de Torradors de Cafè de Catalunya demanen ajuda a les administracions.

preucafe

De fet, el cafè no és un cas excepcional. El mes d’octubre l’IPC s’ha situat al 5,2%, un punt i mig per sobre de l’últim mes. L’encariment de l’electricitat, el gas o l’aigua són el principal culpable d’aquest augment de preus, però la saturació mundial que hi ha en els transports tampoc ajuda, però sembla que aquesta situació comença a solucionar-se.

Tot i això són molts els experts que fa setmanes avisen que per aquestes festes de Nadal hi podria haver escassetat d’alguns productes, sobretot d’electrònica. Sobre la taula dues solucions, avançar-se a les compres o apostar per productes de quilòmetre zero.