Un mes de cinquena onada. Com estem?

Després d'un mes d'augment explosiu de nous casos sembla que la crescuda dels positius comença a estancar-se i que està a punt d'arribar el pic d'aquesta nova onada. Tot i això ara tenim una positivitat del 21,5%, més de quatre vegades superior al 5% que recomana l'OMS per tenir la pandèmia sota control. Les noves mesures, com el toc de queda o el límit de persones per trobada poden ajudar a doblegar la corba.

Ara l'atenció se centra als hospitals, la pressió fa dies que va en augment constant, ho fa per sota d'altres onades, però el sistema comença a tensar-se. Amb el doble de pacients ingressats que fa 7 dies. En aquesta onada, gràcies a les vacunes, el perfil de persones ingressades ha canviat. La mitjana dels pacients a l'UCI és de 50 anys, 15 anys menys de l'última onada al gener. A més, per primera vegada, aquesta setmana els menors de 50 anys ingressats a planta ja són majoritaris. Però qui sobretot està patint aquesta crescuda és l'Atenció Primària que durant l'última setmana ha rebut unes 1.600 visites de mitjana relacionades amb Covid, una xifra 10 vegades superior a la d'ara fa un mes.

Si realment es comença a doblegar la corba de nous positius, es calcula que el pic d'hospitalitzacions es podria assolir a finals d'aquest mes, per tant encara queda molt de recorregut.

I sí, les vacunes són efectives. Primer perquè la mortalitat segueix amb mínims de tota la pandèmia i perquè els col·lectius de més edat, que ja fa temps que disposen de la pauta completa, gairebé no han notat l'impacte d'aquesta nova onada que sí que està afectant més a la població no vacunada, als joves, i també aquella gent que encara no té les dues dosis de la vacuna.