La demarcació suma 16.000 aturats en només dos anys

En comparació amb l'abril previ a la pandèmia, el del 2019, el nombre d'aturats a Tarragona ha augmentat en 16.000 persones. La demarcació ha passat de 44.700 aturats a 60.500 aquest abril. A més, les dades del darrer mes també són pitjors que ara fa un any, ja sota els efectes de la pandèmia i en confinament.

En l'inici de la crisi sanitària molts treballadors van veure's afectats per un expedient de regulació d'ocupació, els ERTO. En aquell moment, va deixar temporalment sense feina a més de 50.000 treballadors a la demarcació de Tarragona. Un any després, la situació és radicalment diferent i han disminuït un 83,5%. Però el que podria ser una bona notícia, no ho és perquè, en contrapartida, l'atur ha pujat gairebé un 5% a Tarragona respecte l'abril del 2020 i fins i tot, una mica més al conjunt de Catalunya.  

La Covid deixa atur estructural

PANTALLA EVOLUCIÓ ATUR

Això fa veure a PIMEC que la desocupació per la Covid-19 s'està transformant en atur estructural, és a dir que després de l'aturada forçada pel coronavirus no s'han pogut recuperar alguns llocs de treball. La patronal de la petita i mitjana empresa ho atribueix a les restriccions de les darreres onades de la pandèmia i al ritme de vacunació que, fins ara, ha estat lent i no ha permès un retorn a la normalitat.

En comparació amb ara fa un any, la desocupació castiga més les dones que als homes i, alhora, hi ha a tot Catalunya un 10% més de joves aturats. Ara bé, si analitzem les dades amb una mirada més curta, veurem que l'abril és el segon mes consecutiu de baixada de l'atur de forma generalitzada, també a les comarques tarragonines. També millora en el cas dels ERTO, que no estan inclosos a les xifres de l'atur. Ara mateix són uns 8.600 treballadors afectats, el que significa una reducció de prop del 35% respecte al febrer.

atur

Per sectors és també el segon mes consecutiu en què tots milloren, encara que tímidament en alguns casos. La Setmana Santa i, malgrat les posteriors restriccions, ha permès que el sector serveis recuperi 840 llocs de treball. També pintem en verd l'evolució a la construcció, la indústria i al sector primari.

Caldrà veure amb quina intensitat es manté la recuperació aquest mes de maig. Hi juga a favor la fi de l'estat d'alarma, la relaxació de les restriccions i la campanya de vacunació que agafa embranzida. Tot i això, és incert quin efecte tindrà al sector turístic, ara en temporada baixa a l'espera de l'estiu, encara que la població té ganes de tornar a aprofitar el temps de lleure.