La Diputació impulsa catorze accions per frenar el despoblament i millorar carreteres

Els nous projectes d'especialització i competitivitat territorial de la Diputació de Tarragona destinaran 7,6 milions d'euros en 14 accions que persegueixen dos grans objectius: frenar el despoblament rural i millorar la seguretat i sostenibilitat de la xarxa de carreteres. Són operacions experimentals, en clau d'innovació, que prenen sentit per les aliances amb la Universitat Rovira i Virgili i diversos agents públics i privats.

Innovació contra el despoblament i carreteres més segures i sostenibles

DDR Peça projectes Diputació

Per un costat, pel que fa a revertir el despoblament, es volen projectar les escoles rural del futur, més ben connectades, per exemple amb fibra òptica. En l'àmbit agrari, les accions s'encararan a adaptar la producció de vi i oli al canvi climàtic o el suport a noves activitats agroalimentàries. A la Conca de Barberà, s'adaptaran espais dels vivers d'empreses de Concactiva i s'impulsarà l'us d'energia renovable.

En l'altra direcció, els 4 milions d'euros es destinaran en innovació per millorar les carreteres. Revertiran, entre d'altres, en mecanismes per reduir les emissions de CO2 en l'asfaltatge, el disseny de nous materials o bé la instal·lació de sensors per detectar perills.

Tots aquests projectes estan cofinançats al 50% per fons europeus i, per això, des de la Diputació s'assenyala la importància d'optar a aquests recursos. Més enllà dels Next Generation, que també hi volen optar, reconeixen que hi ha altres vies per aconseguir ajuts. A finals del 2022 totes aquestes accions experimentals i de proves pilot s'haurien d'haver executat. De fet, algunes d'elles ja fa un parell d'anys que s'han engegat.