Sempre igual

Després d'instaurar el toc de queda i el confinament comarcal a finals d'octubre, un mes més tard, al 23 de novembre s'inicia una desescalada per la millora de la situació de la pandèmia. Al Camp de Tarragona hi havia aleshores una cinquantena de positius diaris, 159 ingressats, 40 d'ells a les UCI.

Les bones notícies van acabar aviat perquè els nous positius tornen a augmentar de seguida i el pont del 6 i 8 de desembre, tot hi haver confinament municipal els caps de setmana, no s'endureixen les mesures aquests dies que cauen entre setmana i això propicia l'empitjorament de la segona onada quan s'anava a la baixa.

Per reorientar la situació a les portes de Nadal es fan passos enrere en la desescalada, però el Pla de Nadal les desdibuixa, amb mobilitat permesa arreu del territori i amb reunions socials més grans els dies festius com la nit del 24, Nadal, Sant Esteve i la nit de Cap d'Any. En aquestes dates ja es comença a parlar de la tercera onada, amb uns 250 positius diaris confirmats i una pressió hospitalària encara alta que torna a augmentar.

festius 8 abril

Tot això ens va portar al pitjor dels escenaris i es va traduir amb noves mesures més restrictives que van entrar en vigor el 7 de gener, just després de festes. Es torna al confinament municipal als caps de setmana, es tanquen centres comercials i el comerç no essencials els dissabtes i diumenges, es limita l'obertura de la restauració i s'atura l'activitat esportiva.

La mobilitat i les trobades durant les Festes de Nadal continuaven castigant i l'1 de febrer s'assolia el pic assistencial de la tercera onada, amb uns centres sanitaris completament col·lapsats amb 379 persones ingressades, 70 d'elles els llits de crítics, xifres similars a l'inici de la pandèmia.

El 8 de febrer va iniciar-se una nova desescalada que anava millorant cada 15 dies, fins a arribar a les portes de la Setmana Santa, amb les dades estancades i tornant a incrementar. Aquest escenari combinat amb les restriccions més laxes dels últims mesos i els dies festius han tornat a provocar el mateix episodi que el Pont de la Immaculada o Nadal.

Ara caldrà veure què passa en aquesta quarta onada i si es repeteix un empitjorament. En aquest cas juguen dos factors positius, la campanya de vacunació ha agafat ritme i arriba el bon temps.