Preocupa que els ERTO acabin en acomiadaments

La reducció de la demanda aquest 2021 a les empreses pot fer convertir molts dels ERTO actuals en expedients definitius, agreujant les xifres d'atur. En aquest sentit, no s'espera que l'economia tarragonina recuperi els nivells de 2019 fins a finals de l'any vinent.

Segons els responsables de l'informe de conjuntura econòmica que encarreguen trimestralment les cambres de comerç de la demarcació, si no haguessin existit els Expedient de Regulació temporal d'Ocupació, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre comptarien a hores d'ara amb més de 90.000 persones aturades, una xifra totalment inassumbile per a l'economia del territori. I és que els efectes de la pandèmia, tot i la millora experimentada en alguns indicadors econòmics a partir del mes de novembre, han estat i encara seran durant mesos devastadors per a l'economia tarragonina.

A la gran davallada del sector serveis amb el turisme al capdavant, perdent 12 milions de pernoctacions al 2020 i tornat a xifres dels any 70, se li sumen la caiguda del comerç exterior tant en importacions com exportacions amb el Port de Tarragona i la seva caiguda del 19 per cent en el tràfic de mercaderies.

Una situació que fa que la demanda interna també s'hagi desplomat i que les empreses encarin el 2021 amb una perspectiva encara incerta, sobretot quan els ERTO desapareguin per la millora de la situació global i s'hagin d'assumir les càrregues socials derivades, el que pot fer convertir en definitius molts d'aquests expedients.

Tot i això, les previsions de cara a aquest 2021 són de recuperació progressiva, a l'expectativa de com es comportarà un mercat turístic que tot indica podrà tornar a repuntar gràcies a la campanya de vacunació i l'aixecament de les restriccions de mobilitat. Una recuperació, però, que els experts creuen no permetrà tornar nivells econòmics prepandèmia fins a finals de l'any 2022.