La vacuna ja és majoritària entre els grups prioritaris

La majoria dels residents i del personal sanitari del Camp de Tarragona han rebut la primera vacuna contra el coronavirus. La disponibilitat de més dosis marcarà l'assoliment de la immunitat col·lectiva.  Avui detallem per sectors quina és la incidència del vaccí, amb xifres providencials entre els grups de població de risc.

Del 6% - 7% de la població total vacunable al 92% dels avis, àvies i discapacitats residents al Camp de Tarragona, les dues maneres d'interpretar on ha arribat ja l'única arma per combatre amb credencials la COVID-19. No són només 36.000 primeres dosis, són 36.000 persones de risc que ja disposen de defenses parcials o totals.

residents 3 març

8 de cada 10 residents són immunes, amb dues inoculacions, o ho seran d'aquí a pocs dies. La primera batalla de Salut s'ha centrat en el front més dèbil, aquell que ha patit en primera persona les conseqüències de les tres onades. Un d'ells, el personal mèdic i on s'ha inoculat la primera dosi a gairebé el 80% del col·lectiu: la pràctica totalitat a excepció d'aquells a qui no ha estat possible encara per historial mèdic.

A menor ritme, també avança la vacunació entre els atesos a domicilis. Això ja està frenant la mortalitat perquè l'actuació es dirigeix als sectors més delicats.

Hi ha un problema, ningú l'amaga: falten dosis i major capacitat per distribuir-les. Centres de vacunació com el de Valls només s'activen un parell de dies a la setmana per manca de material. Dificultats que han d'anar a menys amb el pas dels dies i les setmanes. El Govern ha demanat que la vacuna AstraZeneca s'ampliï fins als 65 anys i preveu disposar, a partir de l'abril, d'una quantitat major de dosis.

sanitaris 3 març

Catalunya va registrar al seu dia 800 positius diaris a residències; ara, poc més d'una trentena. Això possibilita que el protocol d'actuació canviï. Es flexibilitzarà el dia a dia de les residències per permetre les sortides dels interns i una major freqüència de visites.

Des de Salut apunten que no s'experimenta cap variació arran de la jornada electoral i avancen altres modificacions en el pla d'actuació davant de contagis. Els vacunats no es consideraran contactes estrets i la resta se sotmetrà a proves PCR i no d'antígens com fins ara.