La quarta onada és inevitable, però serà menys severa?

 

La quarta onada arribarà, més tard o més aviat. El comportament de la pandèmia ens seguirà deixant alts i baixos fins que no assolim el 70% de la població immunitzada. De fet, els indicadors de perill mostren ara indicis de tornar a empitjorar, després d'un mes de baixada. Ara bé, tenint en compte que els col·lectius més vulnerables hi arribaran immunitzats, convida a pensar que l'increment del nombre de positius i l'afectació serà més suau i, si els pronòstics es compleixen, la corba no hauria de presentar pendents tan verticals, si bé encara és incert l'impacte de les noves variants. La mortalitat també ha d'anar a menys. 

Què suposaria ara una quarta onada? En primer lloc, seria un cop dur per als centres sanitaris perquè els hospitals encara estan massa plens. Però, per bé que podem assimilar les dades actuals a les de finals de novembre, ara hem de tenir en compte noves variables.

La variant britànica ja representaria entre un 25 i un 30% dels casos a Tarragona

La més rellevant és que les vacunes ja han arribat a les residències i, per tant, les persones més vulnerables ja estan protegides. També ha caigut ja el nombre de positius entre el personal sanitari i la vacunació comença a arribar als majors de 80 anys. Havent immunitzat, doncs, els col·lectius més delicats, el virus hauria de ser menys cruel. Sobre el paper, per exemple, la teoria diu que s'hauria de reduir la mortalitat i, si la immunització és important, també hi podria haver menys ingressos als hospitals.

vacuna Covid 19

Les noves onades haurien de ser més suaus

La incertesa segueix condicionant les prediccions perquè aquesta quarta onada serà de les noves variants. La soca britànica serà majoritària en un parell setmanes i, al Camp de Tarragona, sense referències exactes, les estimacions apunten que ja representa entre el 25 i el 30% dels casos que es diagnostiquen. Així, la immunització i les noves variants es converteixen en les dues cares de la moneda. Tarragona, ara mateix, és la demarcació catalana que presenta xifres menys negatives.