Es diagnosticaran 3.600 càncers al Camp de Tarragona aquest 2021

Tot i que l'afectació del coronavirus centra tots els focus i preocupacions, aquest 2021 es diagnosticaran uns 3.650 càncers al Camp de Tarragona, gairebé 5.000 al conjunt de la demarcació. Les mateixes projeccions de Salut apunten que enguany el càncer causarà 1.800 morts al territori. Probablement es detectaran casos que l'any passat no van sortir a la llum a causa de la pandèmia, sobretot durant la primera onada. Aquest retard en la diagnosi s'estima que és entre un 12% i un 15% de casos menys respecte al 2019. Salut espera posar-se al dia aquest 2021 pel que fa a la diagnosi, ara que, tot i l'alta incidència de la pandèmia, el sistema sanitari té més capacitat per mantenir l'atenció no Covid.

Aumgenta la incidència dels càncers de pulmó entre les dones

cancers frequents

Pel que fa als casos més freqüents, els més habituals en homes seran els de pròstata, colorectal, pulmó i bufeta. En canvi, en dones el càncer de mama continuarà sent el més nombros, seguit pel de colorectal, cos uterí i, finalment, pulmó que ha augmentat considerablement entre les dones. Una tendència inversa a la dels homes.

En la darrera dècada, la incidència dels càncers entre els homes ha disminuït un 0,5% cada any, mentre que en les dones ha pujat un 0,8% anual. Si mirem valors històrics, també observarem que la supervivència millora lentament amb el pas dels anys, malgrat no tant com es desitjaria. Una tendència esperançadora lligada a les millores terapèutiques i els programes de detecció precoç.