1.600 aturats més: 1 de cada 4 treballadors ha perdut la feina l'últim any

L'any comença malament pel que fa a les xifres de l'atur. El gener s'han sumat 1.600 noves persones a les llistes d'aturats a les comarques tarragonines i ja hi ha gairebé 62.400 parats. Aquest és el sisè més consecutiu que aquesta taxa va en augment constant. Les dades són preocupants si posem la vista en ara fa un any, perquè l'augment a la demarcació és històric a causa de la pandèmia: 1 de cada 4 treballadors ha perdut la feina l'últim any. El gener del 2020 hi havia 13.400 persones amb feina més que ara.

atur gener

Si ens fixem per sectors el de serveis és el més castigat una vegada més. La inexistència del turisme, el tancament de part del sector comercial o el poc marge que tenen bars i restaurants, fan que s'hagin destruït més de 1.200 llocs de treball. També se'n ressenten els treballadors de l'agricultura i la indústria. Per contra el sector de la construcció pateix un increment tímid, generant 18 nous llocs de treball.

sectors gener atur

L'atur també puja a Catalunya tot i que sensiblement per sota de l'increment registrat a la demarcació de Tarragona. En qualsevol cas, el país supera el mig milió d'aturats. A Espanya, mentrestant, el total de persones sense lloc de treball s'acosta als quatre milions.

En només deu mesos la pandèmia ha liquidat els set anys consecutius de descens de la taxa d'atur i els sis de creació d'ocupació a Espanya. I ho ha fet tot i els ERTO que no es comptabilitzen com a aturats, i que va impulsar el govern espanyol precisament per evitar xifres històriques d'atur.