Salut redistribuirà pacients entre hospitals per evitar la saturació

El Departament ha donat a conèixer que en les darreres setmanes s'ha posat en marxa un model de distribució territorial que divideix Catalunya en 5 clústers. El Sud-Tarragona aplega els centres sanitaris del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre i està coordinat per l'Hospital de Bellvitge. Aquesta àrea, que aplega més d'1,8 milions d'habitants, disposa de 2.900 llits convencionals i 190 de crítics.

Amb aquesta distribució territorial, si un hospital no pot assumir una operació quirúrgica urgent, es derivarà a un altre centre que tingui més capacitat assistencial. D'aquesta manera, es vol evitar desprogramar els serveis no-covid, que ja ronden entre el 25 i el 30% ajornats a Catalunya. Alhora, ha de permetre equilibrar la situació dels hospitals per evitar que en una àrea molt concreta hi hagi una alta saturació assistencial.

Aquest nou dispositiu pretén donar una resposta a la pressió hospitalària que viu el país. Se superen els 700 llits de crítics amb una tendència, de moment, creixent, que podria fer augmentar els pacients de les UCI fins als 800. Unes xifres molt superiors de les que Salut voldria per considerar per controlada la tercera onada. Alhora, preocupa que, si s'imposa la variant britànica del virus en unes setmanes, aquesta ocupació pugui disparar-se més, si abans no s'ha pogut corregir, fins a arribar a nivells que comprometin el sistema de Salut.