Cellers de la DO Tarragona recuperen la tècnica d'elaboració del vi ancestral

Diversos cellers de la Denominació d’Origen Tarragona recuperaran una antiga tècnica d’elaboració de vins escumosos per oferir un nou producte al catàleg de vins i caves ja existent. La DO ja té l’autorització oficial que li permetrà poder comercialitzar aquest tipus de producte a partir de la primavera d’aquest 2021. La principal diferència d’aquesta tècnica per elaborar els vins és que l’ancestral només té una única fermentació que finalitza a l’ampolla.

A aquests vins espumosos durant el procés de l’embotellament no se’ls poden afegir sucres ni cap mena de llevats o licor d’expedició; el desgorjament es farà abans que es puguin comercialitzar. El plec de condicions recomana que els ancestrals de la DO Tarragona es facin amb les varietats autòctones blanques més típiques del territori com poden ser el macabeu, el xarel·lo, la parellada, el moscatell o la garnatxa blanca i també pels ancestrals rosats amb sumoll, ull de llebre o garnatxa.

Segona DO que recupera la tècnica

La DO Tarragona serà la segona del nostre país que podrà etiquetar vins fets amb la tècnica ancestral. Mitja dotzena de cellers de la DO estaven ja elaborant en fase de proves des de feia temps diversos vins amb aquesta tècnica. Entre ells, els cellers Estol Verd de Rodonyà, Mas Vicenç de Cabra del Camp i  Sanromà de Vila-rodona,  ja estan preparats per treure al mercat aquest producte.

D’altra banda,  el nou plec de condicions de la DO Tarragona també ha autoritzat els cellers a poder elaborar els seus vins amb la varietat trepat, estesa també en alguns municipis de l’Alt Camp, encara que amb poques hectàrees.