El mestre artesà del vidre de Vimbodí es jubila

Va escollir aquesta professió per vocació. De fet, la va descobrir de ben menut. El pare de Paco Ramos ja es dedicava a treballar el vidre i ell va heretar l'afició per aquest ofici. Un ofici que, avui dia, compta amb molt pocs professionals en actiu. Tant és així que el proper mes de maig, la llista d'artesans vidriers de Catalunya serà encara més reduïda, perquè en Paco es jubila.

Deixa, també, la seva tasca de responsable del Museu i Forn de Vidre de Vimbodí. Serà l'Ajuntament del municipi, gestor de l'espai, qui haurà de decidir qui agafa el relleu de Ramos al capdavant d'aquest equipament turístic.

ddr2vimbodi

Format a cavall entre Barcelona i Bèlgica, Ramos va instal·lar-se a Vimbodí a mitjans dels anys 90, després que l'aleshores director del Museu Comarcal de la Conca descobrís la seva obra durant la Setmana Medieval de Montblanc.

Des del 1997 el Museu és el seu espai de treball i també el punt des d'on divulga tot el que sap d'aquest ofici. Un indret que ha arribat a rebre de 15.000 visitants anuals. Quan al maig s'acabi la seva etapa en aquest forn, Ramos vol emprendre nous projectes més enllà de Vimbodí.

ddr3vimbodi

Al llarg de la seva trajectòria ha elaborat peces que han travessat fronteres i ha impulsat, també, la creació de l'Associació Catalana de les Arts del Vidre. Ara caldrà veure si trobar relleu serà bufar i fer ampolles.