La neu dona pas al gel a la Conca de Barberà


El temporal Filomena ha generat imatges de postal a la Conca de Barberà, però aquest dilluns les nevades han donat pas a més fred i el gel s'ha convertit en el nou protagonista. El paisatge crida l'atenció, però val més la pena mirar a terra perquè molts carrers s'han convertit en veritables pistes de gel.

La Conca de Barberà ha passat de la il·lusió per la nevada al problema que provoquen els gruixos de neu, en algunes poblacions, per sobre dels 40 centímetres, però sobretot avui les dificultats pel gel. I és que les baixes temperatures han fet que la neu fosa d'ahir s'hagi convertit en gel. A l'Espluga de Francolí la temperatura ha caigut fins als 3 graus sota zero i al termòmetre li ha costat de pujar i s'ha mantingut al voltant dels 0 graus. I això complica que la neu es fongui.

Per això, des de primera hora del matí aquests operaris de la Brigada Municipal de l'Espluga i els voluntaris de l'ADF netegen i tiren sal als carrers per desfer la plaques de gel. Problemes per moure's a peu i també amb cotxe, tot i que al migdia ha millorat la situació. A Montblanc els principals problemes es concentren a Rojals, la pedania més alta, on hi ha gruixos importants de neu i la carretera continua tallada.

Nevada generalitzada a tota la comarca

Foto nevada Espluga

És l'empremta del temporal Filomena que, des de la matinada de dissabte ha creuat la comarca amb nevades generalitzades. La capital de la Conca despertava enfarinada dissabte amb uns 6 centímetres de gruix, a l'Espluga més de 10 i més amunt l'acumulació de neu superava els 20 centímetres en poblacions com Vimbodí i Poblet, Vallclara, Vilanova de Prades o a Rojals.

L'Espluga es va despertar diumenge amb 10 centímetres més de neu nova i, en alguns punts, pràcticament no ha parat de nevar en tot el cap de setmana, fent augmentar l'acumulació de neu fins als 40 centímetres i, en punts de les Muntanyes de Prades, fins a mig metre.

Una víctima mortal a causa del temporal

El temporal s'ha cobrat una vida a Passanant i Belltall, d'un home de 55 anys que va morir diumenge d'un atac de cor després de quedar atrapat per la neu amb el seu vehicle. També s'han hagut d'evacuar famílies, com per exemple en una casa rural de Rojals i hi ha hagut problemes de mobilitat amb diverses carreteres tallades a la comarca.

Aquest dilluns, tot i no haver-hi transport escolar i amb escoles tancades, per exemple a l'Espluga, han estat més aviat pocs els nens i nenes que han sortit a jugar. Amb la neu glaçada i després de dues jornades és possible que les ganes de jugar ja hagin anat a la baixa. Tot i això, amb temperatures fredes, la Conca de Barberà emblanquinada durarà encara uns dies més.