Refer-se econòmicament costarà més de dos anys

Les dades de l’informe de conjuntura econòmica que elabora la URV per a les cambres de comerç de la demarcació dibuixen un context complicat. Adverteixen que es va tancar el segon trimestre de l’any en caiguda lliure per l’impacte de la Covid i no preveuen una possible recuperació abans de l’any 2022.

La recuperació del sector econòmic del Camp de Tarragona queda lluny. Joaquim Margalef, autor de l’informe trimestral de conjuntura econòmica que realitza la càtedra de la URV ha aventurat que arribarà més enllà de l’any 2022. Les xifres actuals que mostren els principals indicadors són preocupants. Ho escenifica a la perfecció la davallada històrica del PIB a nivell internacional que es fixa en un 4,90 per aquest any.

L’estudi indica que l’atur ha pujat més del 42%, per sobre la mitjana catalana, a la demarcació de Tarragona entre els mesos de març i juny, els més crítics de la pandèmia. La contractació s’ha desplomat un 37,5% durant el primer semestre si es compara amb l’any anterior. Comptabilitza en unes 55.000 les persones que s’han vist afectades pels ERTO a la demarcació. Les empreses mitjanes i grans, a partir de 50 treballadors han estat les que més n’han presentat. En conseqüència, la capacitat productiva ha minvat un 24%, i els sectors més castigats han estat la indústria i la construcció. La Covid ha castigat fortament l’economia tarragonina.

També el comerç exterior s’ha frenat de manera important a la zona, amb una caiguda del 25% de les exportacions i de les importacions al maig, respecte el passat exercici.