El govern català recupera les competències i anuncia l'entrada a la "fase de represa"

La Generalitat liderarà a partir d'ara la nova normalitat a Catalunya. Aquesta mitjanit, a partir de les 12, Catalunya deixarà enrere les fases del pla de desescalada dissenyades des de Madrid i el territori català entrarà en la batejada "fase de represa".

A més a més, a partir del 25 de juny el govern català preveu aplicar nous canvis pel que fa als aforaments dels locals. Mentrestant, aquesta nova etapa no comporta grans variacions respecte al que coneixíem com a fase 3. Ara bé, a tot això cal sumar-hi un nou pas, com és la fi de l'estat d'alarma a partir de dilluns vinent, quan ja es podrà circular per tot l'estat.

Pel que fa a la fase de represa, la normativa té com a principis bàsics l'ús de la mascareta, la higiene i la distància. Cal respectar doncs la distància interpersonal d'1 metre i mig i l'aforament dels locals és del 50% i del 75% a l'aire lliure, tot i que el més important serà respectar 2,5 metres quadrats per persona. Amb tot això, la mascareta continuarà sent obligatòria.

Prudència i alerta amb els rebrots

Mascareta

Malgrat tot, el govern català ha llençat un missatge de prudència. Insisteixen que no s'ha de baixar la guàrdia perquè el coronavirus no és cosa del passat i es manté l'alerta per possibles rebrots. En qualsevol cas, Salut posa l'accent en l'aprenentatge dels darrers mesos i defensa que el sistema sanitari està més preparat.

La prioritat serà contenir qualsevol onada de nous casos, evitar nous confinaments generalitzats, i, en definitiva, seguir caminant per retornar a la normalitat.