L'economia recuperarà els nivells previs a la crisi a finals del 2021 o principis del 2022

El pitjor està per venir, segons l'Informe de Conjuntura Econòmica dell Grup de Recerca i Territori de la URV. Un treball encarregat per les cambres de comerç tarragonines. Demanen una injecció de liquiditat de gran magnitud per a evitar una baixada de preus que podria ser catastròfica.

La caiguda del PIB a les comarques tarragonines no ha estat en els primers moments de la crisi provocada pel coronavirus tan acusada com en altres territoris. És així sobretot a causa de la continuïtat productiva de sectors com la química i que el sector turístic no es trobava en temporada alta. Tot i això des dels encarregats de l'estudi preveuen un segon i tercer trimestre durs, tant per a l'economia com, sobretot, per a una ocupació massa supeditada als contractes temporals.

Una destrucció d'ocupació que ha afectat sobretot les empreses petites i mitjanes de fins a 50 treballadors, sobretot del Tarragonès i el Baix Camp. Aquestes representen 8 de cada 10 dels ERTOS presentats, que ja afecten més del 40 per cent de les empreses i del 22 per cent de treballadors a la demarcació. Uns expedients temporals que els experts temen puguin derivar en molts casos definitius, el que deixaria la demanda interna de productes i serveis sota mínims, al que s'hauria de sumar la no arribada de la demanda externa que suposa el turisme.

platges

Una situació que, creuen, no afectarà les grans indústries, que en una crisi global com aquesta podrien veure recuperar els seus números de finals del 2019 de la mateixa manera que altres territoris, que s'estima puguin tornar a aquests nivells, si no hi ha nous entrebancs, a inicis del 2022. Per a consolidar aquesta recuperació però els experts demanen grans injeccions de liquiditat a les empreses per a no provocar una baixada de preus generalitzada, que ja s'ha començat a veure aquest primer trimestre del 2020.