Només l'1,6% de tarragonins s'ha contagiat de COVID-19

Són les dades que s'extreuen del primer estudi de seroprevalença dut a terme pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes i que conclou que som la cinquena demarcació amb menys immunitat a Espanya.

Tarragona encara no està preparada genèticament per una nova epidèmia de coronavirus però afronta millor el tram inicial de sortida de la crisi sanitària. La desitjada immunitat de ramat queda lluny segons les estadístiques evidenciades a través del treball de camp inaugurar sobre la prevalença d'anticossos de la ciutadania a Espanya. Mentre que punts com Madrid, Cuenca o Albacete superen amb escreix el 10%, insuficient també per parlar d'immunitat de grup, Tarragona es queda en l'1,6%, superior en homes (2,5%) i residual en dones (0,6%). Això ens situa en la posició 49 de 53 i tan sols per davant de Las Palmas, Múrcia, Huelva i la ciutat autònoma de Melilla.

La realitat geogràfica insular ha frenat la propagació de la COVID-19, Múrcia va ser un dels últims territoris a contagiar-se i Andalusia disposa d'una densitat de població molt inferior a la catalana. Que la prevalença sigui baixa ens fa vulnerables davant el virus però també possibilita l'evolució satisfactòria d'una desescalada que ja va iniciar-se amb el pas territorial a la fase 1. Les conclusions de l'estudi són molt similars a les que ja va reflectir el model predictiu de la Universitat Rovira i Virgili. La immunitat catalana frega el 6% i l'espanyola es queda en un 5%, major al centre peninsular respecte a la costa.

PCR

El treball va desenvolupar-se del 27 d'abril fins al dilluns 11 de maig i va comptar amb una mostra poblacional de més de 60.000 persones. La mitjana de prevalença és inferior als pobles i supera el 6% a les ciutats majors de 100.000 habitants. Per mesurar la immunitat van utilitzar-se dues tipologies de test, les proves ràpides i les anàlisis de sang.

En termes generals, la prevalença d'anticossos creix paral·lelament a l'edat dels analitzats per anar del 3% dels infants al 10% dels majors de 90 anys, un dels focus més sensibles pels importants brots que van produir-se a les residències de la gent gran. L'estudi preveu dues onades més que es realitzaran les setmanes vinents.