El nombre d'ingressats i pacients a l'UCI per COVID-19 cau dos terços en un mes

 

La pressió hospitalària no ha deixat de baixar tot i les mesures progressives de desconfinament en l'àmbit laboral i a les llars. L'epidèmia segueix entre nosaltres, el respecte i la por a nous brots no ha desaparegut però la fotografia del Camp de Tarragona del mes passat no té res a veure amb l'actual.

Tornem al 13 d'abril, el Dia de la Mona i hores abans de la primera escletxa de desconfinament amb el final del permís retribuït recuperable. L'endemà d'aquella jornada, les restriccions laborals van alleugerir-se i centenars de treballadors van tornar als llocs de feina incrementant el flux de persones, especialment als polígons industrials. Va ser el primer titular informatiu que apuntava el camí cap a la famosa 'nova normalitat'. 30 dies en què també va produir-se la sortida al carrer dels infants, l'establiment de franges horàries per a tota la ciutadania i la recent entrada de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona a la fase 1 de desescalada. Passos importants i a la vegada perillosos perquè qualsevol moviment en fals podia i pot generar nous pics epidèmics. Però, de moment, les estadístiques diuen el contrari si fem cas a les xifres que millor mesuren la salut de casa nostra.

Tant el nombre d'hospitalitzats com la de pacients a l'UCI ha experimentat una reducció notable, entre el 30 i el 40%, en un sol mes. Dels 248 ingressats del 13 d'abril, que fins i tot va créixer l'endemà, als 98 d'ahir a la nit. O dels 59 contagiats atesos a les Unitats de Cures Intensives als 18 actuals. La creu de la lectura ens arriba a través dels nous positius i les defuncions, més de mig miler i 231, respectivament.

carrers

No podem fer la comparativa d'altes perquè aquesta dada no va facilitar-se per part de Salut durant el primer tram de la crisi. Ja han passat 20 dies des que els nens i nenes tenen permís per trepitjar la via pública i, fins ara, la corba no ha presentat cap variació substancial a l'espera del que ens digui d'aquí a uns deu dies per resoldre si succeeix el mateix respecte a la reobertura dels comerços. Les matemàtiques conclouen que la pressió hospitalària ha caigut dos terços.

Menys pacients greus suposa més espai de treball als centres de salut, més ordre i majors facilitats a l'hora de controlar les conegudes com a zones brutes; en definitiva, hi ha menys risc de propagació de la COVID-19 des del nucli de la batalla sanitària, els mateixos hospitals.