Augment rècord de l'atur durant el març pel coronavirus

Ens trobem davant d’una pujada d’atur històrica que supera el rècord registrat fins ara que el teníem en el mes de gener del 2009, fa 11 anys. L’efecte del coronavirus ha estat demolidor i això que en les dades no es comptabilitzen l’allau d’expedients de regulació temporal d’ocupació que han anunciat les empreses des que es va produir l’estat l’alarma pel coronavirus el 14 de març. I és que la negociació i tramitació requereix uns dies i per això es notarà sobretot a l’abril. A més, segons el Ministeri de Treball, l’atur registrat no comptabilitza com a desocupats els treballadors que tenen una suspensió temporal d’ocupació o una reducció horària per estar dins d’un ERTO.

ON HI HA MÉS ATURATS, DESPRÉS DE BARCELONA

Sigui com sigui, a les comarques de Tarragona ara mateix hi ha 51.500 persones inscrites a les llistes de l’atur. És d’aquesta manera la demarcació catalana que en té més després de Barcelona. Són gairebé 3.000 més que al febrer, un 6% més. Una pujada que està per sobre de la mitjana catalana que ha estat del 5,5 %. Ara bé, en el conjunt de l’estat l’augment d’aturats ha estat molt més dràstica, del 9%. Tot plegat s’explica per la situació que ens trobem des que l’estat va decretar l’estat d’alarma pel coronavirus el passat 14 de març i també perquè no s’han fet les contractacions per Setmana Santa ja que tot està aturat, excepte els serveis essencials.

SENSE CONTRACTACIONS PER SETMANA SANTA

I és que si ens fixem en les dades per sectors, veiem com en el de serveis, hi ha 2.000 persones més a l’atur que al febrer acumulant 37.000 aturats. Una xifra que en altres circumstàncies seria molt més baixa perquè s’haurien completat els contractes turístics que es fan per Setmana Santa. Però precisament el sector turístic està sent un dels més afectats per la COVID-19 amb tots els establiments hotelers i de restauració tancats.

AUGMENT A TOTS ELS SECTORS

La pujada de l’atur s’ha registrat en tots els sectors productius, tot i que no ha estat tan remarcada com en el dels serveis. Al sector de la construcció hi ha mig miler d’aturats més, 300 a la indústria i 41 a l’agricultura.