El Departament d'Interior accepta tornar al PLASEQTA

L'explosió d'IQOXE del passat 14 de gener ha centrat aquest matí una part important del ple del Parlament. La cambra catalana, de fet, impulsarà una Comissió d'Estudi de l'accident en acord amb tots els grups, mentre que el Departament d'Interior proposa que el Camp de Tarragona retorni al pla de risc químic específic del territori, una demanda que hem escoltat aquestes darreres setmanes per part de diversos representants de les institucions locals. 

El conseller d'Interior i el de Treball han hagut de respondre aquest dimecres les preguntes dels grups parlamentaris sobre l'accident químic a l'empresa IQOXE que va causar la mort a tres persones. Entre d'altres, els grups de l'oposició han incidit en qüestionar l'activació del pla d'emergències i la coordinació del dispositiu. En aquest sentit, Interior recull el guant llançat per moltes veus del territori i confirma que proposarà el retorn a l'antic PLASEQTA, adaptat específicament al complex petroquímic de Tarragona.

Ciutadans, el PSC i la CUP han preguntat per què no van sonar les sirenes i han criticat que es produís un interval de pràcticament una hora en què es desconeixia si l'aire era perjudicial per a la salut de les persones. Mentre que des d'ERC s'han interessat per les mesures previstes en matèria de seguretat i salut laborals.

Això sí, el conseller admet que cal obrir un debat sobre les sirenes. En tot cas, des d'interior s'insisteix en remarcar que va fallar la comunicació per part de l'empresa i perquè no torni a passar, ha dit Buch, cal adoptar noves mesures, com per exemple la detecció automàtica de la qualitat de l'aire amb nous sensors. Assegura que proposaran mesures per millorar la seguretat i la resposta en casos d'emergència, si bé també demana a l'Estat que reaccioni per actualitzar la normativa.

Els consellers del Govern han assegurat que es continuarà treballant amb el territori en les diverses taules de seguiment. A més a més, el cas de l'accident químic del passat 14 de gener al polígon sud de Tarragona centrarà una comissió d'estudi al Parlament que tots els partits han acordat impulsar.