El CAT qualifica d'imprevisible el trencament de la canonada i investiga les causes de la mà del CSIC

El Consorci d'Aigües de Tarragona investigarà de la mà del Consell Superior d'Investigacions Científiques els motius del col·lapse de la seva canonada principal al passat cap de setmana. Serà un primer pas abans d'implementar un nou sistema de revisió i detecció de possibles problemes.

Aquest divendres un equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques es desplaçarà a l'Ampolla per a analitzar el tram de la canonada principal del Consorci d'Aigües de Tarragona de 12 metres i d'un diàmetre 1600 mm, que va ser substituït el passat cap de setmana després de col·lapsar i deixar subministrament els municipis consorciats durant un espai d'unes 40 hores.

Des del consorci han explicat aquest dijous que ni l'antiguitat de la canonada, 30 anys sobre els 75 de vida útils previstos, ni cap variació en el funcionament habitual del subministrament feia previsible un accident que han qualificat del més greu ocorregut en els 30 anys d'existència del consorci.

Un accident que s'ha produït pocs dies abans que el govern català aprovés aquest dimecres una inversió directa i ja programada a través de l'Agència Catalana de l'Aigüa al Consorci de 18 milions d'euros. Aquesta partida, juntament amb una altra d'igual quantitat del mateix Consorci, servirà per a posar en marxa un sistema de revisió permanent dels 75 quilòmetres de canonada per a poder evitar futurs accidents.

D'altra banda, des del Consorci veuen amb bons ulls que els diferents municipis adherits treballin per a millorar els recursos hídrics propis, com s'ha anunciat des de Tarragona, ja que creuen ha de servir tant per a millorar la resposta a un accident o una reparació programada com per a disminuir la dependència de l'aigua de l'Ebre.