El càncer creix un 52% a les comarques de Tarragona en 30 anys


 

De les 13 províncies espanyoles que tenen registres de càncer des de 1980, Tarragona és tercera, junt amb Navarra i després d'Euskadi i Girona, amb major incidència d'aquesta malaltia. No hi ha registres de Barcelona ni Lleida. L'evolució del càncer en conjunt és alarmant, un 52% més des del principi dels registres als anys 80 fins a finals de la primera dècada dels 2000, passant de 182 a 273 casos per cada 100mil habitants. A principis dels anys 90 es van començar a detectar incidències de càncer més elevades al Camp de Tarragona que a les Terres de l'Ebre, i especialment al Tarragonès, el Baix Camp i l'Alt Camp. La tendència s'ha mantingut fins els nostres dies, quan s'ha estabilitzat.

Els mapes d'evolució geogràfica demostren una clara diferència entre les àrees rurals i les urbanes. Les que registren menys incidència de càncer són la Terra Alta, o al Camp de Tarragona: el Priorat i les àrees més rurals de la Conca i l'Alt Camp -amb excepció de les capitals-. Els experts avisen però que no n'hi ha prou amb viure en zones de baixa contaminació, sinó que és necessari combatre la resta de factors de risc: el tabaquisme especialment, el consum d'alcohol, però també l'alimentació.

L'estudi no inclou l'última dècada, pendent encara de registre, però segueix actiu amb l'objectiu també d'analitzar en un futur la incidència segons el nivell socioeconòmic de les persones afectades. Els detalls de tot l'anàlisi es poden llegir detingudament a l'apartat de monografies del web Funca.cat/publicacions.