Entitats veïnals i ecologistes creen la plataforma SOS Baix Gaià contra el bypass ferroviari

Reacció dels veïns del Llevant tarragoní i diferents entitats del Baix Gaià a l'acord ferroviari del Camp de Tarragona i a l'inici de les obres d'implantació del tercer fil d'ample de via internacional a la línia convencional. S'han constituït com a plataforma perquè volen participar de la presa de decisions que afecti la connexió viària i ferroviària al nord del Tarragonès. Rebutgen, entre d’altres, la futura construcció d’un bypass ferroviari que travessi la Vall del Gaià.

Són representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Llevant de Tarragona, de la La Móra-Tamarit i Ferran, l'entitat mediambiental La Sínia, Gepec, L'Associació Terres del Gaià i Ecologistes de Tarragona. Temen sobretot els efectes mediambientals de la connexió que preveu el pacte ferroviari entre la línia d'alta velocitat i la línia convencional per passatgers, passant pel baix gaià.

Demanen que s'estudiïn altres alternatives per la connexió entre l'alta velocitat i la línia convencional. De fet, no només rebutgen la construcció del bypass ferroviari que ha de donar sortida a la ciutat de Tarragona cap a l'alta velocitat, sinó que també s'oposen al desdoblament de l'A-7 i la Nacional 340 fins a Torredembarra. Consideren que l'impacte sobre el territori que això provoca es pot evitar connectant l'A-7 amb l'Ap7 a la rotonda de la Móra.

En matèria ferroviària, la plataforma també rebutja la construcció del tercer fil per implantar l'ample de via internacional a la línia convencional. Consideren que la inversió que suposa aquesta mesura provisional farà que s'acabi obviant la recuperació de la línia Reus-Roda per mercaderies i acabarà convertint la línia de la costa en una línia de mercaderies.