El temple mitreu més gran del món s'ubica als Munts

En una parcel·la al bell mig  de la Vil·la Romana dels Munts s'hi aixecava el temple mitreu més gran de l'imperi romà descobert fins al moment. Era un espai consagrat a la dea Mitra, generalment reduït, on es reunien membres seguidors del mitraisme, un tipus de doctrina de caràcter sectari.

Els vestigis del que hauria sigut el mitreu dels Munts van sortir a la llum l'any 2005. Després d'anys d'estudi, s'han pogut concretar les seves dimensions, que confirmarien la tesi que l'emperador Adrià hauria fet parada a Altafulla durant un temps.

Així mateix, es dona la circumstància que Adrià fou comandant al campament de Mainz, Alemanya, on es trobava el mitreu més gran identificat fins ara. Això  indicaria que l'emperador hauria passat posteriorment per Altafulla, ja que aquests temples no solien edificar-se enmig d'una vil·la.

Els mitreus s'estructuraven en tres parts. Un primer corredor o avantsala, on es preparava el ritual. Un espai central, amb dos llargs bancals on s'estiraven els membres de la comunitat i el santuari, a l'extrem final, on es trobava la imatge de Mitra, de la qual no se'n conserva res.

Entre les restes que s'estan estudiant, hi ha la possibilitat que aquest fragment de roca fos part del seient on es reclinaven els seguidors del mitraisme als Munts.