La Tarraco Arena Plaça acull diumenge el Concurs més emocionant dels darrers anys

L'objectiu d'aquest diumenge no és nou per a les colles del Camp de Tarragona que tenen alguna opció de fer-se amb el Concurs de Castells, acabar amb el domini dels Castellers de Vilafranca, que ja s'allarga durant les darreres vuit edicions. La diferència respecte a altres anys és que la sensació general diu que la primera posicio és més oberta que mai. Així, Vella i Joves de Valls i Jove de Tarragona intentaran acabar amb l'hegemonia verda a la Tarraco Arena Plaça

Si fem cas a les xifres de la temporada fins a dia d'avui, aquestes diuen que qui millor curs ha fet fins ara i, per tant, més opcions hauria de tenir d'endur-se el títol és una Colla Vella que és la única formació que ha estat capaç de descarregar dos de les quatre grans estructures del món casteller, el 2d8 i el 4d9 sense folre, i carregar-ne una altra, el 3d10 amb folre i manilles. Ajuntar aquesta actuació diumenge a la TAP tornaria amb gairebé tota seguretat el títol al Portal Nou 18 anys després. Tot i això, els rosats rebutgen l'etiqueta de favorits en un Concurs tan igualat.

Si seguim amb les dades de la temporada actual, la segona colla en discòrdia haurien de ser el vigents campions, uns Castellers de Vilafranca que diumenge buscaran el seu 12è títol, el novè consecutiu. Uns verds que arriben a la TAP amb el 3d10 descarregat i el 2d8 sense folre carregat com a millor castells, però arrossegant encara el problemes de baixes als pisos alts que han condicionat bona part de la seva temporada. tot i això, són conscients que el Concurs sempre és diferent i que la seva experiència al certamen pot tornar a ser clau.

Un Concurs en el que el domini dels castells sense folre podria ser la gran arma d'una altra de les favorites a la victòria, una Joves de Valls que s'ha mostrat durant l'any com una de les grans dominadores del màxim castell fins al moment, el 2d8 sense folre. Els vermells aposten per una fórmula arriscada i mai vista, que podria sumar al 2d8 el 4d9 sense folre i l'inèdit 3d9 sense folre, un dels grans al·licients d'aquest diumenge. Uns vallencs que són conscients que tenen una oportunitat única de guanyar 26 anys després.

I intentant repetir el relat de fa dos anys, quan va acabar en segona posició contra tot pronòstic arriba a la cita la Jove de Tarragona. Els de la camisa lila volen tenir en el 3d10 amb folre i manilles que van carregar per Santa tecla la seva gran aposta. El podrien ajuntar d'un 4d9 sense folre que encara no han intenta enguany i que sumats els podria posar a la lluita pel títol sense descartar un possible intent d'un inèdit 9d9 amb folre difícil però no descartat.

Les altres dues colles que es poden plantejar castells de Gamma extra com el 2d9 emmanillat o el 5d9 amb folre són els Castellers de sants i els Capgrossos de Mataró, que en cas de grans punxades de les quatre primeres colles els podrien portar a les seves millors posicions al Concurs.