El Síndic de Greuges, favorable al tramvia i ambigu sobre el desmantellament de les vies

Després de més de 200 reclamacions sobre el desmantellament de les vies de la costa, el Síndic de Greuges s'ha acabat pronunciant, i ho ha fet posicionant-se a favor de la posada en marxa d'un nou servei de tren-tramvia entre els municipis afectats i les principals ciutats del Camp de Tarragona. Pel que fa a la desaparició de les vies actuals, favorables i contraris interpreten diferents postures de la resolució del Síndic.

La mobilitat de 675.000 persones a l'any entre Vandellòs i Salou ha de quedar garantida un cop entri en funcionament el nou Corredor Mediterrani i en aquests moments l'alternativa passa per aprofitar l'actual traçat per a instal·lar-hi un tren-tramvia que uneixi les diferents poblacions afectades i s'allargui fins a Tarragona i Reus.

Aquesta és la principal conclusió a la qual arriba l'informe del Síndic de Greuges després de rebre des d'inicis de l'any 2018 més de 200 queixes de diferents entitats en defensa del transport públic pel desmantellament de l'actual traçat ferroviari previst per l'informe mediambiental del nou Corredor Mediterrani i fortament reclamat pels alcaldes dels municipis afectats.

Una resolució que insta a l'Estat i a la Generalitat  perquè cerquin la millor solució tècnica per convertir l'actual línia ferroviària en una infraestructura de transport públic intermunicipal i que s'integri en el traçat urbà dels municipis.

Una posició que ha estat celebrada per totes les parts, ja que mentre les entitats creuen que censura el desmantellament de les vies, des del govern municipal de Salou defensen que insta al desmantellament a l'Estat i a presentar immediatament el projecte posterior de tramvia a la Generalitat.

Cal recordar que ara fa només dues setmanes els alcaldes dels municipis afectats van rebre la confirmació del desmantellament de les vies per part d'un Ministeri de Foment que des de llavors ha canviat de màxims responsables després de la moció de censura al govern espanyol.