Pregó reivindicatiu i d'homenatge per obrir la Festa Major de l'Espluga

L'Espluga de Francolí ja ha donat el tret de sortida oficial a la Festa Major i enguany ho ha fet amb el pregó a càrrec de la jove Laia Torres, una espluguina encausada per les vagues del 8 de novembre. Uns actes, aquest dijous a la tarda, plens també de cultura popular per donar pas al Rusc, el Festival de Poesia del Museu de la Vida Rural.

Homenatge i reivindicació han estat els dos grans eixos del pregó de la Festa Major de l'Espluga de Francolí que va oferir Laia Torres just al naixement del riu Francolí, a la Font Major. Un pregó amb instants poètics i musicals que van comptar amb la intervenció d'amigues i familiars.

L'espluguina, investigada arran de les vagues del novembre, va obrir les festes del municipi fent un homenatge, d'una banda als seus avis. De l'altra, el discurs va ser un clam a la llibertat.

Laia Torres va reivindicar la necessitat d'una república catalana per canviar-ho tot. També es va referir a dues remors socials, la de l'octubre que vol que torni a revifar i a la feminista amb la qual ha acabat el pregó acompanyada de desenes de dones alçades al seu costat. 

A continuació, la cercavila amb els grallers, gegants i nans de l'Espluga va prendre el relleu de la jornada fins al Museu de la Vida Rural, espai on es va celebrar la sisena edició del Festival de Poesia Rusc. Amb la participació de poetes consagrats com Carles Duarte, però també amb talents emergents.