L'Espluga tanca indefinidament l'església Nova per risc d'esfondrament

 

L'església Nova de l'Espluga de Francolí ha quedat tancada indefinidament pel risc d'esfrondrament i des de principis d'any no s'hi celebra cap acte públic. En les darreres dècades aquest edifici neoclàssic s'està inclinant i el moviment ha generat esquerdes que afecten sobretot la cúpula dels evangelistes, d'on se n'han desprès diverses peces de guix. Per ara, el futur del temple és incert i tota l'activitat religiosa s'ha traslladat a l'església Vella. 

Ja fa anys que la inclinació de l'església Nova de l'Espluga i les esquerdes de la cúpula dels evangelistes són evidents i per resoldre-ho s'han engegat diversos estudis i iniciatives locals per tal d'evitar l'esfondrament de l'edifici. Tot i això, el cas sembla ara que estigui congelat, però l'església continua degradant-se i, és per això, que un informe dels Serveis Territorials de la Generalitat ha recomanat a l'Arquebisbat el tancament definitiu de l'espai.

En aquests darrers mesos, els enterraments, oficis i tota la activitat religiosa s'ha traslladat completament a l'altra església del municipi situada a escassos metres de l'església Nova. Tot i això, continuen els tràmits per trobar la causa exacta de la inclinació de l'edifici que haurà de ser el punt de partida per definir les actuacions necessaries que assegurin l'estructura de l'església.